Site Loader

Spa-anläggningar är knappast något nytt. Det har funnits länge och det ser olika ut i olika kulturer. Har du varit på spa i Sverige och sedan åker till Finland, eller kanske Marocko kommer du märka stor skillnad i hur det fungerar och vilka behandlingar som finns. Som hud terapeut kan det vara särskilt intressant att åka till spa i olika länder.

Spa med fokus på bastu

När du tänker på bastu, kanske även Finland dyker upp i tankarna. Med all rätt, Finland har i allra högsta grad en etablerad bastukultur. Ett annat land som också är känt för att bada bastu är Ryssland.

Finland – vedeldad torrbastu

I Finland är det väldigt populärt med torr, vedeldad bastu. Traditionen är att basta och doppa sig i iskallt vatten. Det finns många bastuanläggningar, både i städer och ute på landet. Vissa anläggningar är enklare och andra är mer en kombination med spa som vi känner till det här i Sverige, där en hud terapeut utför behandlingar.

Ryssland – ångbastu med hög luftfuktighet

Ryssland kör istället på en betydligt fuktigare variant i sin bastu. Där är luftfuktigheten 60–70%. Det är också vanligt att lätt slå med björkris på kroppen. Björkriset både exfolierar och sätter igång blodcirkulationen. Självklart ska du även här ta dig ett iskallt dopp!

Mexikansk Temazcal – en annorlunda ångbastu

En uråldrig tradition i Mexiko är Temazcal. Det är en typ av bastu i en stengrotta. Det är inte riktigt en hud terapeut som håller i denna typen av spa, det är istället en Shaman. Vatten som är blandat med örter hälls på heta stenar. Entrén täpps igen och hela rummet fylls av het ånga med örtig doft. Detta ska fungera som en rensning av din fysiska kropp, det mentala planet och även det spirituella.

Geotermiska bad på Island

Får du möjligheten ska du absolut åka till Island. Deras varma geotermiska bad är fantastiska. Har du eksem, akne eller psoriasis har du ännu mer anledning att åka till Island. Många har rapporterat att det har haft god effekt. På Island hittar du även många span där du kan få ansiktsbehandlingar dock inte likadana som på amytiz.se, massage och andra typer av behandlingar av en hud terapeut.

Geotermiska bad i andra länder

Även om Island är särskilt känt för sina så kallade “hot pools” finns det många andra platser som kan erbjuda liknande upplevelser. Frankrike och Grekland är två exempel. Ungern är också ganska känt för sina spa med varma pooler. I dessa länder hittar du även “vanliga spa” med hud terapeut och massageterapeuter.

Spännande med olika spa-kulturer

Visst är det spännande att spa-anläggningar kan skiljas åt så mycket i olika kulturer! Folk har i alla tider samlats för att ta hand om kropp och själ. Passa på att prova en för dig alldeles ny variant av spa när du är på semester nästa gång.

Skönt att bara vara hemma

Det är ändå skönt att veta att vi här hemma har en fantastisk spa-kultur. Du behöver inte alls resa långt för att få koppla av med massage och ansiktsbehandling av en hud terapeut.

Post Author: