Site Loader

För att en flytt ska flyta på smidigt är det viktigt att ha flyttkartonger som står pall för hela resan. Det finns många varianter som skiljer sig kraftig både vad gäller pris och kvalitet, och man ska tänka på att välja en modell som klarar av hög belastning. Väljer man att anlita en flyttfirma brukar dom ofta kunna bistå med kartonger som klarar mycket. Vill man hellre vill flytta på egen hand kan man givetvis köpa egna, för att dessutom sedan kunna återbruka dom i framtiden.

Olika storlekar
Har man tagit hjälp av en flyttfirma men ändå planerar att packa sina saker själv kan det vara bra att be om råd gällande vilka kartonger man ska välja. Förr användes ofta banankartonger vid flytt, något som fortfarande godkänns av dom flesta flyttfirmor. Däremot finns det standardkartonger med olika mått, där man ska välja den större modellen. Varianten med mindre mått går sämre att stapla på ett smidigt sätt i en flyttbil så av den enkla anledningen ska man välja den stora kartongen. Flyttar man på egen hand har det egentligen ingen betydelse vilken storlek man väljer, men en större kartong rymmer givetvis mer innehåll men blir däremot tyngre att bära.

Rätt material
Flyttkartonger är i regel tillverkade av wellpapp men det finns olika varianter ändå. Helst ska man välja en kartong som har två lager för att klara av hög belastning för din flyttfirma, och man får gärna kolla efter nitade skarvar istället för limmade. En annan sak att tänka på är att pappen inte ska vara allt för styv, utan hellre något följsam.

Återbrukade kartonger
Ber man en flyttfirma om hjälp är chansen stor att dom kan bistå med ett stort antal flyttkartonger, även om man har ett väldigt stort lass som ska flyttas. Dom brukar använda sina kartonger flera gånger, så länge dom håller måttet, vilket också är bra för miljön. Har man egna flyttkartonger att återbruka ska man absolut göra det men tänk då på att sköta dom väl så håller dom längre. Kladda inte med vattenfasta pennor över hela lådan, utan märk varje låda med en etikett som beskriver innehållet istället.

Priser

Har man anlitat en flyttfirma vid sin flytt brukar man kunna få låna kartonger helt gratis, förutsatt att man lämnar tillbaka dom i gott skick. Köper man helt nya kartonger i butik varierar priset en hel del beroende på kvalitet men man kan räkna med att betala ungefär 15–40 kr per låda. En rekommendation är att inte köpa den billigaste då dessa ofta håller sämst, av naturliga skäl. Lägg hellre en extra slant och få en kartong som håller för både en och två flyttar, eller tänk på miljön och fråga hos en flyttfirma om dom har begagnade lådor att sälja. Väljer man det sistnämna alternativet brukar man kunna få köpa loss flyttlådor av hög kvalitet för ungefär 25 kronor styck.

Det är viktigt att välja bra flyttkartonger för att undvika att dom går sönder under flyttens gång. Har man ett stort flyttlass bör man också ta hänsyn till att dom ska gå att stapla på varandra, och att skarvarna håller ihop på ett bra sätt.

Post Author: